Bildesekvenser

En av de kraftigste funksjonene i OpenShot er muligheten til å importere bildesekvenser.  En bildesekvens er egentlig bare en mappe full av bilder med likelydende navn etterfulgt av et stigende tall.  Hver bildefil representerer en videorute.  Så for et 30 sekunder langt klipp med 25 bilder pr. sekund trenger man 750 bildefiler.  Selv om bildesekvenser kan være tunge å arbeide med (på grunn av antallet filer) kan man gjøre nesten hva som helst med dem.

For å importere en bildesekvens følger du disse trinnene:

Finn fram en bildesekvens

Mange programmer kan generere en bildesekvens.  For eksempel i Blender (et 3d-animasjonsprogram) kan du lage en animert tekstsekvens og eksportere den som en serie .png-filer (med gjennomsiktighet).  Blender vil opprette en mappe på datamaskinen din som inneholder alle bildefilene.

Importer bildesekvensen

Velg Fil > Importer bildesekvens... på menyen. Dette vil starte dialogen Importer bildesekvens.  

Velg mappe for bildesekvensen og mønsteret for navngivingen.  Ikke alle bildesekvenser er navngitt på samme måte.  For eksempel Movie_0001.jpg er forskjellig fra Movie_1.jpg.  Når du har skrevet inn det riktige mønsteret klikker du på Importer bildesekvens.

Dra og slipp bildesekvenser

Den letteste måten å importere en bildesekvens på er å dra et enkelt bilde fra sekvensen inn i Prosjektfiler eller bruke Importer filer og bare importere et enkelt bilde. Du vil da bli spurt om å impåortere hele sekvensen. Med denne metoden vil mønsteret i filnavnene oppdages automatisk og alle innstillingene for sekvensen settes.

Legg til på tidslinjen

Slipp den nye bildesekvensen på tidslinjen.  Den representeres ved et enkelt klipp, akkurat som et vanlig videoklipp.

Lag en bildesekvens

Hvis du ikke allerede har en bildesekvens er det lett å lage en.  Marker en hvilken som helst videofil i Prosjektfiler. Høyreklikk på den og velg Konverter til bildesekvens.  Dette vil lage en ny mappe og eksportere hver rute som en .png bildefil.  Det vil også automatisk lage en referanse til den nye bildesekvensen i Prosjektfiler.

Rediger en bildesekvens

Hvis du vil redigere en bildesekvens anbefaler vi at du bruker Gimp (et bildebehandlingsprogram med åpen kildekode). Det har tillegg som kan hjelpe med å redigere store bildesekvenser og kan forenkle prosessen med å redigere, lagre og åpne neste bilde i en sekvens.  Så kan du forbedre hver rute, fjerne røde øyne, legge til glødende effekter på lyssabler, ta bort snorer osv.  Det er så og si ikke noe du ikke kan gjøre med en rute for rute tilnærming, men det krever mye innsats.

Gimp Animation Package (GAP)

GAP er et tillegg til Gimp, som hjelper til med å redigere bildesekvenser.  Det kan raskt lagre et bilde og åpne det neste i en sekvens.  Det kan også bruke nøkkelbilder for å legge på effekter over mange ruter, eller til og med lage animasjoner.  Hvis du må redigere en bildesekvens bør du absolutt ta en titt på GAP.

Skjermdump av Gimp Animation Package