Afbeeldingsreeksen

Een van de krachtigste mogelijkheden van OpenShot is dat u reeksen van afbeeldingen kunt importeren. Een afbeeldingsreeks is eigenlijk gewoon een map met opeenvolgend genummerde afbeeldingen. Elke afbeelding is een filmbeeld van het videofragment. Dus voor een fragment van bijvoorbeeld 30 seconden, met 30 filmbeelden per seconde, heeft u 900 afbeeldingen nodig. Hoewel het werken met afbeeldingsreeksen tijdrovend kan zijn (door de enorme hoeveelheid bestanden die nodig zijn), zijn de mogelijkheden eindeloos.

Volg deze stappen om een afbeeldingsreeks te importeren:

Een afbeeldingsreeks verkrijgen

Veel programma's kunnen een afbeeldingsreeks maken. Een voorbeeld hiervan is Blender (een 3D-animatie pakket) waarmee u prachtige geanimeerde aftitelingen kunt maken en exporteren als een reeks .png bestanden (met transparantie). Het resultaat is een map met alle afbeeldingen.

De afbeeldingsreeks importeren

Ga naar Bestand†>†Afbeeldingsreeks importeren... in het menu en het "Importeer afbeeldingsreeks" dialoogvenster verschijnt. †

Vul het bestandsnaampatroon in en het aantal filmbeelden per afbeelding. Kies vervolgens de locatie waar de afbeeldingsreeks zich bevind. Controleer goed of de bestandsnamen kloppen en overeen komen met het patroon. Video_0001.jpg is bijvoorbeeld niet hetzelfde als Video_1.jpg. Als u het goede bestandsnaampatroon heeft ingevuld klik dan op Afbeeldingsreeks importeren.

Automatisch een afbeeldingsreeks importeren ("drag and drop")

De gemakkelijkste manier om een afbeeldingsreeks te importeren is om eenvoudigweg een enkele afbeelding uit de reeks naar het "Projectbestanden" tabblad te slepen. Of gebruik de menu-optie Bestanden importeren... en kies een enkele afbeelding uit de reeks. Bevestig dat u de complete reeks wilt importeren. Het bestandsnaampatroon zal automatisch herkend worden en vervolgens kunt u de instellingen voor de reeks aanpassen, indien gewenst.

Aan de tijdbalk toevoegen

Sleep uw nieuwe afbeeldingsreeks naar de tijdbalk. De reeks wordt hetzelfde weergegeven als een normaal videofragment.

Een afbeeldingsreeks creŽren

Als u nog geen afbeeldingsreeks heeft, kunt u dit gemakkelijk zelf maken. Rechts-klik op een videobestand in het Projectbestanden deelvenster en kies Omzetten naar afbeeldingsreeks. Er wordt een nieuwe map aangemaakt op uw computer met dezelfde naam als het videobestand. Daarin is elk filmbeeldje van de video geŽxporteerd als een .png afbeelding. Let op! Afhankelijk van de grootte van de video kan dit van enkele seconden tot vele minuten duren! Ook wordt automatisch een verwijzing gemaakt in het Projectbestanden deelvenster.

Een afbeeldingsreeks bewerken

Als u een reeks van afbeeldingen wil bewerken raden we u aan "The Gimp" te gebruiken (een open-source beeldbewerkingsprogramma). Dit programma bevat gereedschap om u te helpen met het bewerken van veel afbeeldingen en kan het proces vereenvoudigen van het bijwerken, opslaan en openen van de volgende afbeelding. U kunt dan elk filmbeeldje bijwerken, rode-ogen verwijderen, gloei-effecten aan lichtzwaarden toevoegen, draden verwijderen, etc... Alles is mogelijk met beeld voor beeld bewerking, maar het vergt veel inzet.

Gimp Animatie Pakket (GAP)

GAP is een extensie (plug-in) voor The Gimp, voor het bewerken van afbeeldingsreeksen. Met de plug-in kan snel achter elkaar een afbeelding opgeslagen worden en de volgende geladen worden. Er kunnen key-frames gebruikt worden om effecten toe te passen op een reeks afbeeldingen, of zelfs het maken van animaties behoort tot de mogelijkheden. Als u afbeeldingsreeksen wil bewerken, moet u zeker eens kijken naar GAP.

Schermafdruk van Gimp Animatie Pakket