Rotatie

Als u een fragment wil draaien, bijvoorbeeld 90 of 180 graden, of laten rondcirkelen, kunt u gebruik maken van het Rotatie effect in OpenShot.

Er zijn twee soorten van rotatie beschikbaar: vaste rotatie en met animatie. Om rotatie toe te voegen klik dan op het Effecten tabblad in het hoofdvenster, en sleep het Rotatie effect naar het fragment.  

Om de rotatie in te stellen, rechts-klik op het fragment en kies Eigenschappen. Ga dan naar het effecten tabblad en klik op het rotatie-effect in de lijst. Vul de gewenste waarden in voor de rotatie en druk op Afspelen om de aanpassingen vooraf te bekijken.

Vaste rotatie

Een vaste rotatie roteert een fragment 90 of 180 graden, of elke andere rotatie die u wenst. Dit is bijvoorbeeld nuttig als u een video zijwaarts heeft gefilmd. Om een vaste rotatie te gebruiken verandert u alleen die waarden die beginnen met "Vaste rotatie". Let er op dat u bij de andere waarden 0 invult.

Rotatie met animatie

Rotatie met animatie kan gebruikt worden om een fragment rond te laten draaien rond zijn middelpunt of op andere manieren. Hiermee kunnen interessante effecten gemaakt worden met titels, een ronddraaiende krant of andere creative mogelijkheden. Om een rotatie met animatie te maken verandert u alleen die waarden die beginnen met "Roteren". Let er op dat u bij de andere waarden 0 invult.

Eenvoudige rotatie

Elk fragment heeft de optie Roteren, waarmee eenvoudig het fragment geroteerd kan worden. Deze optie vind u in het Fragmenteigenschappen dialoogvenster of door rechts te klikken op een fragment en het Roteren menu te kiezen.