Overgangen

Overgangen worden gebruikt om twee verschillende fragmenten geleidelijk in elkaar over te laten gaan. In OpenShot heeft u de keuze uit vele verschillende overgangen waarmee naar hartelust geŽxperimenteerd kan worden. Zo kunt u het standaard overvloei effect gebruiken maar ook uitbundige figuren zoals sterren of spiralen, wat grappige resultaten kan opleveren. Om een overgang te gebruiken sleept u deze simpelweg naar de tijdbalk en plaats ze tussen twee overlappende fragmenten.

Overgangen tabblad

ID

component

Omschrijving

1

Overgangen tabblad

In dit tabblad staan alle overgangen die beschikbaar zijn in OpenShot.

2

Overgangen lijst

Dit is de lijst met overgangen. Selecteer een overgang en sleep deze naar de tijdbalk.

3

Trimgereedschap

Met het trimgereedschap kunt u de tijdsduur van een overgang wijzgingen.

4

Een overgang op de tijdbalk

Op de tijdbalk kunt u een overgang verplaatsen en langer of korter maken, net zoals een fragment. Een overgang plaatst zich automatisch tussen twee sporen en mengt de fragmenten die zich onder de overgang bevinden.

Een overgang toevoegen

Om een overgang toe te voegen klikt u op het Overgangen tabblad, kies een overgang en sleep deze naar de tijdbalk. De overgang zal zich automatisch in het midden van twee sporen plaatsen.

Een overgang verplaatsen

Om een overgang te verplaatsen klik dan eerst op het Selectiegereedschap pictogram op de Montagewerkbalk en sleep vervolgens de overgang naar de gewenste positie.

Lengte van een overgang wijzigen

Om de lengte (tijdsduur) van een overgang te veranderen klik dan op het Trimgereedschap pictogram op de Montagewerkbalk, klik op de linker of rechter rand van de overgang en sleep met de pijl de overgang naar de gewenste lengte.

Richting veranderen

Omdat een overgang de fragmenten op twee sporen vermengt, is het belangrijk om te weten in welke richting de vermenging gebeurt. Dit is te zien aan een pijl op de overgang, die van boven naar onder of van onder naar boven wijst. In het algemeen moet de overgang in dezelfde richting wijzen als de positie van de fragmenten op de tijdbalk. Dus als bijvoorbeeld het eerste fragment op het bovenste spoor staat en het tweede op het spoor daaronder, moet de pijl op de overgang naar beneden wijzen.

Om de richting van een overgang te wijzigen klik dan met de rechtermuisknop op de overgang en kies Richting†omkeren.

Overgang eigenschappen

Net als een fragment heeft een overgang ook een eigenschappenvenster. Dit opent u door met de rechtermuisknop op een overgang of masker te klikken en Eigenschappen te kiezen. In het dialoogvenster kunnen verschillende eigenschappen van een overgang of masker gewijzigd worden. Om de wijzigingen op te slaan klikt u op Toepassen.

ID

component

Omschrijving

1

Type

Masker of overgang

2

Richting

De richting van het overgangseffect tussen twee sporen. Omhoog wil zeggen dat het onderste fragment overgaat in het bovenste fragment met het gekozen overgangseffect. Omlaag wil zeggen dat het bovenste fragment overgaat in het onderste fragment met het gekozen overgangseffect.

3

Zachtheid

De zachtheid van de overgang of het masker. Hoe groter de waarde, hoe breder de overgang uitvloeit (zachtere randen). Hoe kleiner de waarde, hoe smaller de uitvloeiing van de overgang (hardere randen).

4

Masker drempelwaarde

De masker drempelwaarde bepaalt hoeveel het fragment door het masker afgedekt wordt. Hoe groter de waarde, hoe meer van het (bovenste) fragment te zien is. Hoe kleiner de waarde, hoe minder er te zien is.

Omzetten naar een masker

Een masker is vergelijkbaar met een overgang, maar in tegenstelling tot een overgang is een masker statisch. Het laat niet twee fragmenten geleidelijk in elkaar overgaan: de fragmenten worden met elkaar gemengd in een bepaalde verhouding. Een masker kan gebruikt worden om een gedeelte van een fragment te laten zien (of te blokkeren) of om een kader rond een fragment te plaatsen. U kunt dit gemakkelijk zelf uitproberen door een overgang om te zetten naar een masker en te kijken wat voor effect het heeft.

Om een overgang naar een masker om te zetten klik dan met de rechtermuisknop op een overgang (op de tijdbalk) en kies Omzetten naar een masker.

Zelf een overgang of masker maken

Overgangen zijn gewoon afbeeldingen met verschillende grijs-niveaus. Zulke afbeeldingen kunnen met elk grafisch bewerkingsprogramma gemaakt worden. Om een zelf ontworpen overgang of masker te importeren kiest u Bestand > Nieuwe overgang importeren... in het hoofdmenu. Selecteer vervolgens een PNG-afbeelding die u als overgang wilt gaan gebruiken. Deze nieuwe afbeelding zal toegevoegd worden aan het Overgangen tabblad. GeÔmporteerde overgangen kunt u terugvinden in de map /home/USER/.openshot/user_transitions van uw computer.

Een overgang verwijderen

Om een overgang van de tijdbalk te verwijderen klik dan met de rechtermuisknop op een overgang en kies Overgang verwijderen.