Effecten

Met effecten kunt u het beeld of geluid van een fragment manipuleren. In OpenShot heeft u de beschikking over meer dan 40 verschillende effecten, zoals het aanpassen van de kleuren, helderheid of de gammawaarde. Met andere - meer exotische - effecten kunt u vervormingen toepassen, artistieke effecten toevoegen, een oude film nabootsen, chroma-key technieken gebruiken en experimenteren met geluidseffecten.

Een effect toevoegen

Om een effect toe te voegen klik dan op het Effecten tabblad, selecteer een effect in de lijst en sleep het effect naar een fragment op de tijdbalk.

ID

component

Omschrijving

1

Effecten tabblad

Dit tabblad bevat alle effecten die beschikbaar zijn. Met de knoppen "Alles tonen", "Video" of "Audio" kan de lijst van effecten naar wens gefilterd worden. U kunt ook in het zoekveld de beginletters van een effectnaam intikken om de lijst te filteren.

2

Effectenlijst

Hier staan alle effecten die beschikbaar zijn in OpenShot. De lijst kan worden gefilterd met de knoppen boven deze lijst.

3

Fragment

Sleep het geselecteerde effect naar een fragment. In het fragmenteigenschappen venster kunt u de instellingen van het effect aanpassen. Als u dubbel-klikt op het effect pictogram (alleen zichtbaar als het fragment effecten bevat) komt u direct in het instellingen venster terecht.

Instellingen van een effect aanpassen

Om de instellingen van een effect te wijzigen klik dan met de rechtermuisknop op een fragment en kies Eigenschappen. Klik op het Effecten tabblad en u ziet alle effecten die aan het huidige fragment zijn toegekend.

ID

component

Omschrijving

1

Lijst van effecten

Hier staan de effecten die aan het fragment zijn toegekend.

2

Effectinstellingen

Hier kunt u de instellingen wijzigen van het gekozen effect. Ieder effect heeft andere instellingen, klik op een effect om de opties te zien. Nadat u een waarde heeft gewijzigd kunt u op Afspelen klikken om het effect te bekijken.

3

Voorbeeldweergave bedieningsknoppen

Gebruik de Afspeelknop en de schuifknop om de effecten vooraf te bekijken voor u op Toepassen klikt.

4

Effect toevoegen

Met deze knop opent u het dialoogvenster om een effect toe te voegen. Selecteer een effect en klik op OK.

5

Effect verwijderen

Hiermee verwijdert u het geselecteerde effect.

6

Effect volgorde

Effecten worden van boven naar beneden toegepast. Gebruik deze knoppen om de volgorde van effecten te wijzigen. Klik op de Afspeelknop om de veranderingen te bekijken.