Een OpenShot ontwikkelaar worden

Bent u een programmeur (of wilt u er een worden) en bent u geÔnteresseerd in het ontwikkelen van nieuwe functionaliteit voor OpenShot? Of wilt u misschien 'bugs' repareren, de gebruikersinterface verbeteren of nieuwe thema's voor OpenShot maken? Dan zijn de volgende hoofdstukken interessant voor u, waarin uitgelegd wordt welke stappen en processen hiervoor nodig zijn.

Overzicht

OpenShot is een Python programma opgebouwd uit veel verschillende Python bestanden (.py) gecombineerd met afbeeldingen (.svg, .png), XML bestanden (.xml), GTK+ XML bestanden (.ui) en Blender projectbestanden (.blend). Python is een geÔnterpreteerde taal, dit betekend dat bestanden niet gecompileerd hoeven te worden. Als u de broncode verandert hoeft u alleen OpenShot te sluiten en opnieuw op te starten om direct de veranderingen te zien.

De laatste broncode verkrijgen

De meest recente versie van de OpenShot broncode bevind zich op LaunchPad.net, en maakt gebruik van het Bazaar version beheersysteem.

1. Installeer het Bazaar versiebeheersysteem. In Debian (of Ubuntu) doet u dit door de volgende opdracht in een terminalvenster te typen:

$ sudo apt-get install bzr

2. Vervolgens vertelt u Bazaar om een lokale tak van de broncode op uw computer te maken. Hiermee maakt u een /openshot/ map aan en wordt de meest recente broncode gedownload. Bijvoorbeeld in /home/USER/openshot/

$ bzr branch lp:openshot

3. Als er al een /openshot/ map bestaat, navigeer dan naar die map en voer de volgende opdracht uit om de meest recente versie op te halen:

$ cd /home/USER/openshot/

$ bzr pull lp:openshot

4. Nu heeft u de meest recente broncode van OpenShot. Om OpenShot vanuit deze map te starten moet u de volgende opdrachten uitvoeren. Let er wel op dat alle afhankelijkheden voor OpenShot reeds geÔnstalleerd zijn, hoe dit moet wordt in het volgende hoofdstuk uitgelegd.

$ cd /home/USER/openshot/bin/

$ ./openshot of: $ python openshot

5. Als u wijzigingen hebt aangebracht in de OpenShot broncode en alle veranderingen wilt zien, voer dan de volgende opdracht uit:

$ cd /home/USER/openshot/

$ bzr status

6. Wanneer u niet tevreden bent met de lokale veranderingen en deze ongedaan wil maken, voer dan de volgende opdracht uit:

$ cd /home/USER/openshot/

$ bzr revert

Uw omgeving instellen

Na het ophalen van de meest recente broncode, is de volgende stap het installeren van alle afhankelijkheden die vereist zijn. Aan te raden is om OpenShot via het pakketbeheer te installeren (zoals Synaptic). Naast een versie van OpenShot worden dan ook automatisch alle afhankelijkheden geÔnstalleerd. Dit zal niet conficteren met u locale versie van de OpenShot broncode in uw persoonlijke map. Het enige waar u op moet letten is dat de $ openshot opdracht de officiŽle versie van Openshot zal starten en niet uw locale versie. Denk er dus aan dat u OpenShot met de volgende opdrachten start:

$ cd /home/USER/openshot/bin/

$ ./openshot of: $ python openshot

Nadat u de meest recente broncode en alle afhankelijkheden heeft opgehaald, kunt u de broncode aanpassen met een teksteditor (zoals gedit) of een volledige Python IDE zoals Eclipse of Aptana (met Pydev). Het voordeel van een volledige Python IDE omgeving zijn de meer geavanceerde debugging mogelijkheden. Het valt buiten de strekking van dit document om uit te leggen hoe Python te debuggen met Eclipse of Aptana, maar er zijn vele goede handleidingen te vinden op internet.

Uw eerste 'bug' repareren

Als u eenmaal alles goed heeft ingesteld en de locale versie van OpenShot werkt, is het repareren van bugs en nieuwe functionaliteit toevoegen gemakkelijk. Wijzig de bronbestanden en herstart OpenShot om de aanpassingen direct te zien. Natuurlijk moet u zelf uitvinden hoe een bug het beste is te repareren, daar is geen vast recept voor. Dus, veel succes!

Uw veranderingen delen met het OpenShot Team

Nadat u een bug gerepareerd heeft of een geweldige nieuwe functionaliteit heeft bedacht, is de volgende stap deze te delen met het OpenShot Team. Dit is nodig om er zeker van te zijn dat uw veranderingen in de officiŽle versie van OpenShot komen. De gemakkelijkste manier om veranderingen te delen is door middel van een patch (of 'diff'). Gebruik de volgende opdracht om een patch aan te maken:

$ cd /home/USER/openshot/

$ bzr diff > mychanges.patch

Hiermee maakt u een bestand 'mychanges.patch' dat alle veranderingen bevat die u heeft aangebracht in de broncode. Als u niet alleen de bestaande broncode heeft gewijzigd maar ook zelf nieuwe bestanden heeft gemaakt, dan moeten deze natuurlijk ook meegestuurd worden. Dit kunt u het beste doen door de bestanden te comprimeren in een ZIP of TAR bestand en mee te sturen met de patch.

Vervolgens maakt u een nieuwe bug melding op LaunchPad (of zoek naar een al bestaande bugmelding) en voeg de patch en alle gerelateerde bestanden toe. Dat is alles! Het OpenShot team zal per email gewaarschuwd worden dat er een patch is ingezonden. U kunt zich abonneren op de bugmelding om op de hoogte gehouden te worden van vragen of opmerkingen over de patch.

Sluit u aan bij het OpenShot ontwikkelingsteam op LaunchPad

Als u bugs opspoort of nieuwe functionaliteit toevoegt aan OpenShot, kunt u overwegen om uzelf aan te sluiten bij het ontwikkelteam op LaunchPad. We hebben een mailinglijst die u op de hoogte houdt van de nieuwste bugmeldingen en plannen van OpenShot.