Projecten - aanmaken, openen en opslaan

OpenShot heeft een projectbestand nodig om informatie in op te slaan van een videoproject. Informatie zoals de naam en locatie van het project, video- en audiobestanden, tijdbalk informatie, welke fragmenten zijn er ingekort, gerangschikt, etc...

Als u OpenShot opstart wordt automatisch een nieuw projectbestand aangemaakt. U kunt direct met OpenShot gaan werken zonder eerst een project te hoeven aanmaken.

Projectbestanden hebben een .osp bestandsextensie (bijvoorbeeld: Zomervakantie.osp). Het project heeft ook een /thumbnail/ map nodig waarin alle miniatuurafbeeldingen van het project staan. Als u een projectbestand verplaatst moet u de /thumbnail/ map ook mee verplaatsen.

Projectbestand

/home/user/Bureaublad/Zomervakantie.osp

Miniatuurmap

/home/user/Bureaublad/thumbnail/

Project aanmaken

Er zijn 2 manieren om een projectbestand te maken.

Methode 1 - Bestandsmenu

Kies in het OpenShot menu Bestand > Nieuw project... en het Project aanmaken venster verschijnt. Verander de projectnaam, projectlengte, projecttype en klik op “Project opslaan“.

Methode 2 - Standaardproject opslaan

Omdat OpenShot bij het opstarten automatisch een standaard project aanmaakt, kunt u eenvoudigweg Bestand > Project opslaan kiezen. Het Project aanmaken venster verschijnt. Verander de projectnaam, projectlengte, projecttype en klik op “Project opslaan”.

Het “Project aanmaken“ dialoogvenster

Als u klikt op Nieuw project... of Project opslaan krijgt u dit dialoogvenster te zien:

ID

component

Omschrijving

1

Projectnaam

Vul hier de naam van uw projectbestand in.

2

Projectmap

Kies hier de map waar het projectbestand opgeslagen wordt.

3

Projectlengte

Vul hier de maximum lengte van de tijdbalk in. De lengte van de tijdbalk zal echter automatisch groeien wanneer tijdens de videomontage blijkt dat deze tijdsduur te kort is.

4

Projecttype

Kies hier het projecttype dat u wil gebruiken tijdens de videomontage. Dit bepaald de afmeting, beeldverhouding en het aantal filmbeelden per seconde van de videobestanden die in het voorbeeldvenster getoond worden. Voor de beste resultaten is het aanbevolen om hetzelfde profiel te gebruiken voor zowel het monteren als het exporteren van de video.

5

Projecttype details

Hier ziet u de details van het gekozen projecttype zoals de afmeting, beeldverhouding en het aantal filmbeelden per seconde. Als u een ander projecttype kiest veranderen de bijbehorende details.

Een project openen

Om een project te openen kiest u Bestand > Project openen... in het menu. Het Project openen dialoogvenster verschijnt. Selecteer uw projectbestand (*.osp) en klik op de knop Project openen.

Wilt u een recent project openen kies dan Bestand > Recente projecten. Vaak is dit de snelste manier om een project te openen binnen OpenShot.

Tot slot kunt u ook dubbelklikken op een .osp projectbestand in bestandsbeheer en vervolgens de opdracht openshot kiezen. OpenShot start dan op en het project wordt automatisch geopend.