Video exporteren

Wanneer het project klaar is wilt u het waarschijnlijk op DVD zetten, onderweg kunnen bekijken of aan iedereen laten zien op internet. Hiervoor moet het project geëxporteerd worden naar het juiste formaat (videotype). Bij het exporteren worden alle fragmenten die op de tijdbalk staan samengevoegd tot één enkel videobestand. Om snel het goede formaat te kiezen heeft OpenShot een eenvoudig keuzescherm waarin de meest voorkomende toepassingen staan. Als u een ander formaat wilt kiezen of andere opties is er ook een keuzescherm met geavanceerde opties.

Beide keuzeschermen in het exporteervenster hebben een gemeenschappelijk gedeelte bovenaan het scherm, Algemene opties. Vul een naam in voor het videobestand (zonder extensie) en kies de map waar u het wilt opslaan.

Het exporteervenster openen

Om het exporteervenster te openen kunt u op het Video exporteren pictogram klikken op de hoofdwerkbalk, of kies Bestand > Video exporteren... in het hoofdmenu.

Eenvoudig keuzescherm

Om snel een video te exporteren kunt u het eenvoudige keuzescherm gebruiken. Hiermee kan met enkele muisklikken een video gemaakt worden voor de meest voorkomende toepassingen. Kies eerst een Projecttype, zoals DVD of Web, en kies achtereenvolgens het Doel, Videoprofiel en de Kwaliteit. Als u Alle formaten selecteert in het projecttype keuzemenu kunt u bij Doel en Videoprofiel uit alle formaten kiezen die beschikbaar zijn.

Uploaden naar het web

Kies de optie Uploaden naar het web bovenaan het scherm om de video op YouTube of Vimeo te plaatsen. Dit zijn twee veelgebruikte websites om video's met elkaar te delen. Deze optie zal automatisch het juiste profiel kiezen en - zodra het videobestand klaar is - het Video uploaden dialoogvenster openen.

Geavanceerd keuzemenu

Het geavanceerde keuzemenu kunt u het beste alleen gebruiken als u bekend bent met FFmpeg, omdat gemakkelijk ongeldige combinaties van videotypes, compressietypes en bitsnelheden gemaakt kunnen worden. Bent u echter bekend met deze instellingen, dan kan elk video/compressietype/bitsnelheid gebruikt worden wat FFmpeg ondersteund, en heeft u de keuze uit tientallen extra formaten. De video kan ook als een afbeeldingsreeks geëxporteerd worden, wat handig kan zijn als u de video wilt importeren in een programma dat afbeeldingsreeksen vereist, zoals Blender.

Opmerking: als u eerst het Eenvoudig keuzescherm heeft gebruikt en vervolgens het Geavanceerde keuzescherm kiest, zijn de waardes vanuit het eenvoudige keuzescherm al ingevuld.